Het komt regelmatig voor dat een werkzoekende mij pas benadert voor ondersteuning op het moment dat hij een vacature ziet die precies is wat hij wil. Een vacature die in de buurt komt van zijn droombaan. Natuurlijk begrijp ik dat iemand graag werk wil doen dat bij hem past. Echter in huidige arbeidsmarkt, die gelukkig aantrekt!, is er voor de gemiddelde 50+er nog steeds veel werk aan de winkel om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek.
Vaak lukt het om met stoom en kokend water in korte tijd het CV en LinkedInprofiel een boost te geven. Maar echt uitgenodigd worden voor een eerste gesprek is een ander verhaal.
Het is belangrijk dat je, voor je echt actief wordt op de arbeidsmarkt, een aantal basiszaken op orde hebt. Zoals ervaring met het bellen naar een vacature voor extra informatie, je CV en Linkedin profiel moeten up to date zijn en bij voorkeur heb je ook al enige gesprekservaring en/of netwerkervaring.
Als die ontbreekt is de kans op een uitnodiging vaak gering. En dat is jammer; als die geweldig leuke vacature voorbij komt moet je al geoefend hebben zodat je beter beslagen ten ijs kunt komen. Zorg er dus voor dat je je zaakjes tijdig op orde hebt!! Dan maak je de meeste kans om, als die hele leuke baan voorbij komt ook daadwerkelijk uitgenodigd te worden.
Een droombaan zoeken wij als werkzoekende altijd. Het is inderdaad vaak het probleem om die uitnodiging te krijgen. Veel ervaring geeft wel het probleem dat je niet meer kneedbaar bent voor de werkgever. De zeer grote ervaring wordt te weinig gezien maar kan wel degelijk een verrijking zijn voor veel bedrijven.
Beste R.Starink,
Je hebt gelijk hoor! Uitgenodigd worden is een klus an sich. En als je je flexibel opstelt ben je best nog kneedbaar. Ik hoor zelf tot de doelgroep en ik moet er hard aan trekken maar het lukt wel om aan het werk te blijven.