Opkrabbelen na een arbeidsconflict

De laatste tijd valt mij op dat ik opvallend veel kandidaten begeleid die in een arbeidsconflict zijn terecht gekomen. Had ik tot voor kort mensen in begeleiding die door een reorganisatie hun werk kwijt geraakt waren, nu spelen de arbeidsconflicten een grotere rol. 

Voor iemand die dit meemaakt is het een bijzonder ingrijpende gebeurtenis in zijn of haar leven! Tot dan toe ging het altijd van een leien dakje maar door bijvoorbeeld de komst van een nieuwe leidinggevende waarmee je niet op kunt schieten of een werkmethode waarin je je niet kunt vinden kan je wereld ineens anders worden.

Veel mensen zien het niet aan komen, zijn zeer geschokt en praten er ook over als in de zin van; Dit was voor mijn arbeidsconflict en dit was na mijn arbeidsconflict.  

Wat kun je doen:

1. Hulp inroepen van iemand van de vakbond, rechtsbijstandsverzekering of anders een goede, maar wel deskundige, vriend die je kan bijstaan

2. Aan het werk blijven, hoe moeilijk dit ook is, dit is wel de beste strategie.

3. Zorg dat je je direct gaat oriënteren op ander werk, mocht er een einde aan de arbeidsrelatie komen dan heb je al een goed beeld van je eigen arbeidsmarkt en je mogelijkheden.

4. Zoek steun in je omgeving, werk is erg belangrijk voor mensen en als het daar rommelt zit je vaak niet lekker in je vel. Niet zozeer dat zij moeten meehuilen met wat je allemaal meemaakt maar wel meeleven!

5. Laat je adviseren door een beperkte groep mensen, iedereen heeft een mening over werk en zeker als er gedoe op het werk is. Je kunt jezelf hier helemaal in verliezen.

6. Last but not least: ventileer niet aan Jan en Alleman wat je allemaal meemaakt, hoe moeilijk ook beperk dit tot een kleine kring. Oud-collega’s kom je altijd weer tegen.

#Arbeidsconflict

2 comments on “Opkrabbelen na een arbeidsconflict

  1. Mijn oom had een keer een arbeidsconflict. Het was een persoonlijke zaak, maar zijn baas zat hem daardoor op werk dwars. Toch heeft hij gewoon doorgewerkt, zoals ook hier bij punt 2 genoemd wordt. Volgens mij zijn ze er uiteindelijk met hulp uitgekomen.

    1. Heel verstandig dat hij dit zo gedaan heeft. Het is vaak heel moeilijk om dat te doen, maar op die manier laat je ook zien dat je nog steeds bereid bent aan het werk te blijven bij deze werkgever. Als het uiteindlijk tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst komt kan dit in je voordeel werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *